ABD’li gıda güvenliği uzmanı Darin Detwiler, son yılların tartışmalı konularından olan ”Alüminyum folyo ile yemek pişirmek tehlikeli mi?” sorusuna yanıt verdi. Uzman isim, alimünyum folyonun belli bir sıcaklığın altında kalınması halinde, insan sağlığı için sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını belirtti.
Uzmanlar, özellikle fırınlama ve köz işlemlerinde sıklıkla kullanılan alüminyum folyonun, bazı durumlarda riskli olabileceği konusunda uyarıyor.
Alüminyum folyo ile yemek yapılan tavanın genellikle en fazla 400 Fahrenheit’e kadar ısınması gerekiyor. Bu ölçüden fazla gerçekleşen sıcaklıklarda, alüminyum folyo tehlikeli bir hale gelebiliyor.
ABD’li gıda güvenliği uzmanı Darin Detwiler, yüksek sıcaklıkların özellikle domates, turunçgiller ve sirke gibi asitli gıdalarda, alüminyum sızıntısına neden olabileceğini belirtti.
Detwiler, ”Alüminyum folyo, uzun vadeli kullanımda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Alüminyum folyo sızıntısını önlemek asidik veya tuzlu yiyecekleri uzun süre folyoda pişirmek veya saklamaktan kaçınmak gerekir” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde her gün ortalama bir kişi, yiyecekler yoluyla 7 ila 9 miligram alüminyum tüketiyor. Ancak alüminyum, vücudu genellikle idrar ve dışkı yoluyla terk edebiliyor.
Uzmanlar, alüminyum folyonun kozmetiklerde, ilaçlarda, deodorantlarda ve hatta içme sularından bile vücudumuza sızabileceğinin altını çiziyor.
Vücutta alüminyum birikmesi sonucu karaciğer hasarı, iştahsızlık, kas ağrıları, psikoz gibi sağlık sorunları görülebilir. Vücuda fazladan giren alüminyumun, hafıza bozukluklarına da yol açabildiği bilinmektedir.