İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, neredeyse her evde bulunan gazlı ocaklar, karaciğer sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Uzmanlar, kapalı ortamlarda kullanılan gazlı ocakların, sadece İngiltere’de bile yılda yaklaşık 40 binden fazla can aldığını açıkladı.
Gazlı ocakların insanlar için potansiyel olarak zararlı bir gaz olan azot dioksit ürettiği yıllardır biliniyor. İspanya’da bulunan Jaume I Üniversitesi, gazlı yemek pişirmeden kaynaklanan iç mekan kirliliğinin Avrupa’da yaklaşık 40 bin erken ölüme yol açtığını hesapladı. Gazlı ocak kaynaklı erken ölümlerin yüksek olduğu ülkelerin başında İngiltere, İtalya, Polonya, Romanya ve Fransa geliyor.
Araştırmacılar, gaz sobalarından kaynaklanan iç mekan kirliliğinin, özellikle havalandırması yetersiz evlerde ve uzun süreli yemek pişirme sırasında daha da arttığını söyledi.
Gazlı ocakların, dünya genelinde yaklaşık 370 bin çocukta astım vakasına yol açtığı da biliniyor.
Dr. Juana Maria Delgado-Saborit, ”1978 yılında, NO2 kirliliğinin gazlı ocak kullanan mutfaklarda elektrikli ocak kullananlara göre kat kat daha fazla olduğunu biz de ilk kez öğrendik. Sorunun boyutu düşündüğümüzden çok daha büyük” dedi.
NO2, akciğerlerin hava yollarını iltihaplandırarak insan sağlığına zarar veriyor ve uzun süreli maruziyet halinde organların ve kalbin çalışma düzenini olumsuz yönde etkiliyor.
Azot dioksit, formülü NO2 olan, kırmızımsı kahverengi ve zehirli bir gazdır. Keskin bir kokuya sahip olan bu gazın kokusu klor gazına benzemektedir. Bu gaz N2O4 şeklinde gaz haline gelmektedir.Yaklaşık olarak 200 °C sıcaklıkta NO2 gazı NO ve O2 gazlarına parçalanmaktadır. Bunun yanında suda çok iyi çözülmektedir ve keskin, öksürüğe yol açan bir kokusu vardır.